Talk: XR in onderwijs en daarbuiten

In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen organiseert het MaM deze talk rond het onderwerp van XR, de afkorting voor eXtended Reality.

XR verwijs naar alle realiteiten die door computers worden gegenereerd, variërend van volledig virtuele omgevingen (VR) tot het verbeteren van de echte wereld met digitale elementen (AR) en combinaties hiervan (MR).

Een heel nuttige toepassing van XR op dit moment is binnen onderwijs en dan specifiek binnen praktijkgerichte vakken zoals lessen elektriciteit, mechanica, houtbewerking… Een voorbeeld? Leerlingen kunnen dankzij XR leren werken in een hoogspanningscabine zonder dat ze effectief in één aanwezig hoeven te zijn.

Maar ook buiten een onderwijscontext kent XR heel wat toepassingen, waarvan sommigen zeker de creativiteit prikkelen. Naast kinderen en leerlingen zijn er ook XR applicaties waar volwassenen en bedrijven warm van worden. We nodigen daarom graag twee experten uit die een talk komen geven over dit onderwerp:

  • Charlotte Larmuseau heeft een master in de pedagogische wetenschappen (UGent), en een master-na-master in de internationale bedrijfseconomie en bedrijfsbeleid (KU Leuven). Gezien de interesse in Edtech heeft ze vanaf 2016 een gemeenschappelijke doctoraatsopleiding afgelegd aan de KU Leuven en Université de Lille in de pedagogische- en computerwetenschappen. Met deze onderzoekservaring en expertise in Edtech werkt ze sinds september 2021 als onderzoeksmedewerker rond XR technologie en biometrie binnen het Human Interface Technology Lab (HITLab).
  • Kim Dekeyser is lector aan de lerarenopleiding in Howest en werkt daarnaast onder de naam “Kimthousiast” met en rond XR. Kim heeft een bijzondere interesse in XR voor buitengewone leerlingen en schreef mee aan het XR-actieplan dat XR-materiaal over alle Vlaamse scholen verspreidde. Ze ijvert ervoor om toepassingen eerst goed te bestuderen en deze enkel in te zetten wanneer ze een absolute meerwaarde betekenen voor de gebruikers. Tot slot mag er ook genoten worden van XR, toepassingen om thuis eens te proberen, daar wordt ze evengoed enthousiast van!

Programma van deze avond:

  • Vanaf 18u45: aankomst in de Mind- and Makerspace
  • 19u: talk door Charlotte Larmuseau - 'XR in het onderwijs: een stand van zaken'
  • 19u30: keynote door Kim Dekeyser - 'XR-toepassingen waar iedereen enthousiast van wordt'
  • Aansluitend: netwerkmogelijkheid met een drankje

Registratie is gratis maar verplicht.

Terug naar overzicht

Wanneer?

Woensdag 12 juni van 19u00-21u00

Voor wie?

Iedereen is welkom!

Prijs?

Gratis, registratie is verplicht
Delen Inschrijven