Keramiek: Ontwerp en maak je eigen servies in porselein

Tijdens deze workshopreeks leren we een eigen ontwerp  maken voor 2 stuks van een servies, bvb een tas en kom, tas en bord, aperitief set, ontbijt set, ..… daar leren we dan een malle van te maken (enkelvoudige malle of tweevoudige breekmalle) om vervolgens in die malle te gieten met porselein en je werkt te glazuren.

Je leest het goed. In deze workshopreeks maak je dus kennis met het volledige proces van porselein. Je gaat naar huis met twee mallen en een een flinke bagage aan gietkennis. Nadien kan je zelfstandig terugkomen naar de Mind- and Makerspace tijdens de open atelier uren om zelf 6 of 12 stuks te gieten, glazuren en die te laten bakken in het MaM.

Voor het volgende familiefeest staat je eigen porseleinen servies op tafel 😉.

 

Deze workshop wordt verdeeld over 3 avonden van 3 uur. Je kan kiezen om de reeks op woensdag te volgen OF op donderdag.

Telkens 35€ per avond (+ €20 bak-kosten)

 

Deel 1:  Ontwerp (21 februari): Beknopte uitleg over keramiek, porselein en waarom we met mallen aan de slag gaan. Ontwerpen en maken van je eigen servies (2 stuks) uit massieve klei. Sophie geeft telkens eerst een demo en dan kunnen jullie zelf aan de slag.

 

Deel 2: Malle (28 februari): Van onze ontwerpen in klei maken we een enkelvoudig of tweevoudige malle . Hier gaan we werken met een ‘breekmalle’; dat wil zeggen dat we eerst een enkelvoudige malle gaan maken en die dan gaan breken op de deellijn. De naad via breuk is fijner dan de naad via de traditionele tweevoudige malle. Voor porselein is het belangrijk dat de naad zo fijn mogelijk is.

 

Deel 3: Porselein gieten en glazuren (27 maart): Als onze mallen droog zijn (na enkele weken) gaan we leren om porselein te gieten en af te werken. Daarna leren we hoe we porselein glazuren.

Na deze sessie bakken we alle werkstukken een eerste keer in de oven. Het servies uit de workshop kan worden opgehaald vanaf 10 april. 

 

Hiermee hebben jullie voldoende kennis om verder te gaan gieten in jullie malle tot je het gewenste aantal stuks hebt. Deze kunnen worden gebakken en geglazuurd in het MaM.

Ben je ingeschreven? Super! Enkele dagen voor de eerste workshop krijg je van ons een reminder e-mail met praktische info.

Terug naar overzicht

Wanneer

WOENSDAGREEKS: 21 febr: Ontwerpen; 28 febr: Malle maken; 27 mrt: Gieten & glazuren DONDERDAGREEKS: 22 febr: Ontwerpen; 29 febr: Malle maken; 28 mrt: Gieten & glazuren telkens van 18u30 tot 21u30

Voorkennis

Niet vereist.

Meebrengen?

Trek kledij aan die vuil mag worden (of een schort); wie dat heeft mag een draaiende kaasplank meebrengen voor les 1, een pottenlikker voor les 2 & 3

Inbegrepen

Je gaat naar huis met 2 stukken servies, eigen mallen en een lading kennis. Verder is er inbegrepen: gebruik van klei, gips, porselein, glazuur, stookkosten, professionele begeleiding en 3 leuke avonden.

Prijs

€35 per workshop + €20 stookkosten = €125 in totaal
Delen